Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki















Dostałam w tym roku wyjątkowo... chyba pół worka dyń.. Najlepszych, odmiany hokkaido.. Przedstawiam więc dzisiaj zupę krem z pieczonej dyni i papryki. Jest najlepsza. Próbujcie!




Składniki:
1/2 małej dyni hokkaido
5-7 papryk czerwonych
0,5 l bulionu
0,25 ml wody
tymianek
oregano
rozmaryn
szczypta ostrej papryki
pieprz, sól
ser typu feta
pestki dyni


Dynię kroimy na kawałki (łódki) wyjmujemy gniazda nasienne i układamy na blaszce. Oczywiście możemy upiec całą dynię i niewykorzystaną część, zmiksować a potem zamrozić :) Paprykę także kroimy na ćwiartki i układamy razem z dynia na blaszce. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, jak warzywa nam ostygną obieramy je ze skórki, przekładamy do rondelka i blendujemy na mus. Dolewamy bulion, wodę, doprawiamy ziołami  i solą wg uznania. Smacznego!





















Była pyszna :) Tak pyszna, że miałam tylko niewielką okazję spróbować zanim została mi cała zjedzona :)


Komentarze