Przejdź do głównej zawartości

Ciasto kokosowo marakujowe




Dzisiaj prezentujemy Wam mocno egzotyczne ciasto z wyczuwalnymi i chrupiącymi  nasionkami marakui i mocno kokosowym smakiem. Polecane szczególnie jak jest świeże, wtedy smakuje najlepiej. Prawdziwy powiew egzotycznych wakacji :)





Składniki na spód:
15 dkg masła
6 dkg cukru pudru 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
20 dkg mąki
1 łyżeczka startej skórki z cytryny



Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Małą blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na kawałki i umieścić w misce, odstawić na pół godziny aby zmiękło. Dodać cukier puder, wanilię i skórkę z cytryny i ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, wyłożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika.Piec przez ok. 15 - 20 minut na złoty kolor. Wyjąć ciasto ale piekarnika nie wyłączać.


Składniki na wierzch:
10 dkg mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

7 dkg wiórków kokosowych

3 jajka

15 dkg cukru

4 owoce marakui (lub 120 ml miąższu z puszki)
 
2 łyżki soku z cytryny



Mąkę wsypać do miski, dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie połączyć z wiórkami kokosowymi. Jajka wbić do drugiej miski i roztrzepać widelcem z dodatkiem cukru. Do jajek dodać marakuję oraz sok z cytryny i wymieszać. Dodać suche składniki i delikatnie mieszać łyżką tylko do czasu aż nie będzie widać surowej mąki.Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut lub do czasu aż zastygnie (może być delikatnie wilgotne, ale nie płynne, stężeje troszkę po ostudzeniu). Posypać cukrem pudrem.











Jesienny powrót do lata...
Pięknie je uchwyciłaś na zdjęciach MDF :)

Komentarze