Przejdź do głównej zawartości

Choinka drożdżowa z powidłami i orzechami



Zapraszamy Was dzisiaj na prawdziwie świąteczny, choinkowy wypiek :) Nie tylko prezentuje się wyjątkowo uroczyście, ale też smakuje znakomicie. Myślę, że wszyscy goście będą pod wrażeniem takiego ciasta.



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
10 dag rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego

dodatkowo:
powidła śliwkowe lub dowolny gęsty dżem lub krem czekoladowy
posiekane orzechy włoskie
  

Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, dolewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy 

i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki czyli mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, żółtko,  jajko, dajemy do miski. Masło rozpuszczamy i studzimy.

Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy.

Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie 

i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypywania mąki, ponieważ ciasto na początku troszkę się klei. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dzielimy na dwie równe części.


Pierwszą część wałkujemy na duży placek i przekładamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Smarujemy powidłami i przykrywamy rozwałkowaną druga częścią. Wykrawamy kształt choinki. Nacinamy na brzegach i zawijamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posiekanymi orzechami włoskimi.











Wygląda przepięknie dlatego polecam gorąco na nadchodzące święta, także w wersji z makiem :)

Komentarze