
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
10 dag rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo:
powidła śliwkowe lub dowolny gęsty dżem lub krem czekoladowy
posiekane orzechy włoskie
2 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
10 dag rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo:
powidła śliwkowe lub dowolny gęsty dżem lub krem czekoladowy
posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki
cukru i 3 łyżki mąki, dolewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy
i
odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki czyli mąkę, resztę
cukru, cukier waniliowy, żółtko, jajko, dajemy do miski. Masło
rozpuszczamy i studzimy.
Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy.
Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by
było gładkie
i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność
podsypywania mąki, ponieważ ciasto na początku troszkę się klei. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dzielimy na dwie równe części.
Pierwszą część wałkujemy na duży placek i
przekładamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Smarujemy
powidłami i przykrywamy rozwałkowaną druga częścią. Wykrawamy kształt choinki.
Nacinamy na brzegach i zawijamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz
posiekanymi orzechami włoskimi.
Wygląda przepięknie dlatego polecam gorąco na nadchodzące święta, także w wersji z makiem :)
Komentarze