
Składniki:
1kg mąki + trochę do podsypywania
800 g kefiru (2duże kubki)
150 g śmietany 18%
4 jajka
50 g cukru waniliowego
ok 37 g proszku do pieczenia
duża szczypta soli
olej + margaryna do smażenia
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Posypujemy solą. Jajka ubijamy mikserem z cukrem waniliowym na pianę. Wlewamy ubite jajka i siekając nożem łączymy delikatnie z mąką. Następnie dolewamy małymi porcjami kefir, cały czas siekając nożem. Po dodaniu całego kefiru i śmietany zagniatamy ciasto podsypując sobie w razie potrzeby mąką. Powstałe ciasto ma być dosyć luźne ale musi się dać rozwałkować, pokroić i przenieść na patelnię. Kawałki ciasta rozwałkowujemy po kolei na okręgi grubości ok 1cm a średnicy ok.15-18cm i kroimy na 4 części/ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz w takiej ilości żeby placki były zanurzone mniej więcej do połowy grubości (pół na pół olej rzepakowy i margaryna) i smażymy krótko z obu stron na złoty kolor. Racuchy są najlepsze na świeżo, same lub posypane pudrem. Potem dobrze smakują z masłem i dżemem. Polecam!
Komentarze