
Ta surówka to hit zeszłorocznej wiosny, ale nigdy nie zdołała dotrwać do zdjęć dlatego w tym roku startuje jako pierwsza. Bardzo mi pasuje w połączeniu z sosem musztardowym, przez co całość nie jest mdła lecz lekko pikantna.
Składniki:
1/4 główki młodej kapusty
1/2 ogórka szklarniowego lub 1-2 gruntowe
1/2 awokado
1/2 awokado
2 młode szczypiorki z cebulkami (dymki)
ok. 6 listków bazylii
2 łyżki podprażonych pestek słonecznika
10 pomidorków koktajlowych
Składniki na sos:
3 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki musztardy
1 1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki musztardy
1 1/2 łyżeczki miodu
Kapustę opłukać, osuszyć, a następnie cienko posiekać i doprawić solą morską, żeby zmiękła. Wymieszać składniki sosu i połączyć z kapustą. Ogórka obrać i pokroić na paseczki, dodać do kapusty. Dodać cienko
pokrojone szczypiorki (białe cebulki i jasnozielone liście).Wymieszać z poszarpanymi listkami bazylii, podprażonymi pestkami słonecznika, pokrojonym awokado oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

Komentarze