Przejdź do głównej zawartości

Sernik matcha




Dzięki odległej japońskiej podróży mojego męża stałam się szczęśliwą posiadaczką zielonej herbaty matcha, która jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów. Bałam się jednak, że dodanie jej może spowodować gorzki smak naszego słodycza i w sumie trochę sceptycznie podchodziłam do wykorzystania herbaty. Najbezpieczniej było dodać ją do sernika, bo to ulubione ciasto zarówno mojego męża jak i MDF-a i tak też się stało. Wyszedł obłędny a do tego oryginalny wygląd sprawia, że jest naprawdę wyjątkowy.




Składniki na ciasteczkowy spód:
 15 dkg owsianych ciastek z czekoladą
7 dkg masła

Ciastka miksujemy w malakserze z miękkim masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Wykładamy nią wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i równomiernie rozprowadzamy, wyrównując spód. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania sernika. 



Składniki na masę serową: 
 1/2 kg sera białego np. Mój ulubiony
15 dkg serka mascarpone
70 g śmietanki kremówki
 4 jajka
10 dkg cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 i 1/2 łyżeczki zielonej herbaty matcha w proszku
skórka starta z 1 limonki

Oba sery i kremówkę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy masę serową ze śmietanką do połączenia składników, a następnie miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka - jedno po drugim, czekając z dodaniem następnego, aż wcześniejsze połączy się z masą serową. Dodajemy ekstrakt oraz mąkę ziemniaczaną, miksując do połączenia składników i pozbycia się grudek mąki - mąkę warto przesiać przed dodaniem do masy serowej. Sypką herbatę mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody, tylko tyle, by powstała pasta bez grudek. Dodajemy ją do masy serowej i krótko miksujemy, by sernik nabrał zielonego koloru. Na koniec dodajemy startą skórkę z limonki.
Masę serową wlewamy na ciasteczkowy spód. Tortownicę wstawiamy do piekarnika z kąpielą wodną zagrzanego to temperatury 170 stopni. Po około 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok 40 minut.



Składniki na polewę:
10 dkg białej czekolady
30 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka zielonej herbaty matcha


Kiedy sernik będzie całkowicie wystudzony, przygotowujemy polewę - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kremówką. Dodajemy do płynnej czekolady łyżeczkę matchy i mieszamy, by pozbyć się grudek. Polewę wylewamy na wierzch sernika, sernik chowamy do lodówki na kilka godzin, by polewa stężała.











Przepiękny i przepyszny. Aromat limonki jest tutaj dominujący, przez to ciasto nie jest słodkie a tak cudownie limonkowe. Pycha!!!



Komentarze