
Składniki na ciasteczkowy spód:
15 dkg owsianych ciastek z czekoladą
7 dkg masła
7 dkg masła
Ciastka miksujemy w malakserze z miękkim masłem, by powstała masa o
konsystencji mokrego piasku. Wykładamy nią wyłożoną papierem do
pieczenia tortownicę i równomiernie rozprowadzamy, wyrównując spód.
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania sernika.
Składniki na masę serową:
1/2 kg sera białego np. Mój ulubiony
15 dkg serka mascarpone
70 g śmietanki kremówki
70 g śmietanki kremówki
4 jajka
10 dkg cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 i 1/2 łyżeczki zielonej herbaty matcha w proszku
skórka starta z 1 limonki
skórka starta z 1 limonki
Oba sery i kremówkę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy masę serową ze
śmietanką do połączenia składników, a następnie miksujemy z cukrem.
Dodajemy jajka - jedno po drugim, czekając z dodaniem następnego, aż
wcześniejsze połączy się z masą serową. Dodajemy ekstrakt oraz mąkę
ziemniaczaną, miksując do połączenia składników i pozbycia się grudek
mąki - mąkę warto przesiać przed dodaniem do masy serowej.
Sypką herbatę mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody, tylko tyle, by
powstała pasta bez grudek. Dodajemy ją do masy serowej i krótko
miksujemy, by sernik nabrał zielonego koloru. Na koniec dodajemy startą skórkę z limonki.
Masę
serową wlewamy na ciasteczkowy spód. Tortownicę wstawiamy do piekarnika
z kąpielą wodną zagrzanego to temperatury 170 stopni. Po około 15
minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok 40 minut.
Składniki na polewę:
10 dkg białej czekolady
30 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka zielonej herbaty matcha
30 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka zielonej herbaty matcha
Kiedy sernik będzie całkowicie wystudzony, przygotowujemy polewę -
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kremówką. Dodajemy do
płynnej czekolady łyżeczkę matchy i mieszamy, by pozbyć się grudek.
Polewę wylewamy na wierzch sernika, sernik chowamy do lodówki na kilka
godzin, by polewa stężała.

Przepiękny i przepyszny. Aromat limonki jest tutaj dominujący, przez to ciasto nie jest słodkie a tak cudownie limonkowe. Pycha!!!
Komentarze