Przejdź do głównej zawartości

Cloud Cake - Czekoladowa chmura z owocami


Cloud Cake chodziło za mną odkąd zobaczyłam jak przygotowuje je Nigella Lawson. Takie proste, szybkie i nieskomplikowane ciasta lubię najbardziej. Co więcej ono nie może się nie udać ponieważ właśnie opadnięcie środka jest mile widziane - w powstałe zagłębienie nakładamy krem lub samą bitą śmietanę za Nigellą :)  U nas wersja polska - z owocami lata :) Polecam gorąco!!!


Składniki na ciasto:
270g czekolady czyli 3 tabliczki po 90g 
u mnie 2szt gorzkiej + 1szt mleczna
125g masła
6 jajek
120g cukru
2 kieliszki Baileys'a

W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy do niego połamaną w kostki czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misie miksera ubijamy 2 jajka + 4 żółtka z cukrem na puch. Do ubitej masy dodajemy cienką strużką sos czekoladowy - cały czas mieszając. Na koniec wlewamy alkohol, mieszamy. W osobnej misce ubijamy pozostałe białka po czym mieszamy je delikatnie szpatułką z masą czekoladową.  Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok.23 cm.
pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.35-40 minut. Po upieczeniu środek ciasta opadnie tworząc miejsce na krem.


Składniki na krem:
250ml śmietanki 30%
250g serka macarpone
2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie 1 łyżka likieru Bailey's

 Śmietankę i mascarpone ubijamy mikserem aż powstanie gesty krem, dodajemy cukier i likier.  Gotowy krem wykładamy na wystygnięte ciasto. Dekorujemy owocami.







Cudne, leciutkie i takie wspaniałe letnie, że jak tylko spróbowałam to wiedziałam że będzie to tegoroczny hit :)

Komentarze