
Składniki na ciasto:
270g czekolady czyli 3 tabliczki po 90g
u mnie 2szt gorzkiej + 1szt mleczna
125g masła
6 jajek
120g cukru
2 kieliszki Baileys'a
W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy do niego połamaną w kostki czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misie miksera ubijamy 2 jajka + 4 żółtka z cukrem na puch. Do ubitej masy dodajemy cienką strużką sos czekoladowy - cały czas mieszając. Na koniec wlewamy alkohol, mieszamy. W osobnej misce ubijamy pozostałe białka po czym mieszamy je delikatnie szpatułką z masą czekoladową. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok.23 cm.
pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.35-40 minut. Po upieczeniu środek ciasta opadnie tworząc miejsce na krem.
Składniki na krem:
250ml śmietanki 30%
250g serka macarpone
2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie 1 łyżka likieru Bailey's
Śmietankę i mascarpone ubijamy mikserem aż powstanie gesty krem, dodajemy cukier i likier. Gotowy krem wykładamy na wystygnięte ciasto. Dekorujemy owocami.
Cudne, leciutkie i takie wspaniałe letnie, że jak tylko spróbowałam to wiedziałam że będzie to tegoroczny hit :)
Komentarze