Przejdź do głównej zawartości

Cytrynowa babka






Moje dzieci uwielbiają tę babkę, a najbardziej je śmieszy kiedy spróbują samego lukru a ten zrobiony na cytrynowym soku jest taki fajnie kwaśny. Ciasto wilgotne i maślane o lekko cytrynowym posmaku. Polecam wam wypróbowanie tego przepisu właśnie teraz na święta aczkolwiek my robimy ją cały rok...



Składniki:
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
4 jajka
20 dkg masła
sok i skórka z 1/2 cytryny



Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i deliatnie wymieszać mikserem lub szpatułką. Na koniec dodać rozpuszczone masło wymieszane z sokiem i skórką cytrynową i zmiksować. Ciasto przelewamy do formy z kominem o średnicy 22cm, powinna być wypełniona ciastem do około 2/3 objętości. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut, do suchego patyczka.



Lukier:
3/4 szkl cukru pudru
3łyżki soku z cytryny


Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, w razie potrzeby dodać więcej cukru lub soku, konsystencja lukru powinna być dosyć gęsta.














Nareszcie babka! Niewiele mi się dostało co wskazuje, że bardzo Waszej rodzince smakowała. A prezentuje się tak pięknie cukierkowo na zdjęciach jakby nie była prawdziwa.

Komentarze

gin pisze…
Wygląda ślicznie :)
Ewa pisze…
dziś zamierzam się zmierzyć z tym przepisem- zobaczę ... i napiszę :)
2Laskiwanilii pisze…
Ale pyszna !! Probujcie!!!!!!!!!!!