Przejdź do głównej zawartości

Rustykalny chleb




Kolejny bardzo prosty, smaczny a przy okazji sycący  chlebek. Urzekł mnie swoją chrupiąca skórką i nieregularnym kształtem, w sam raz do rwania kawałeczków i smakowania z oliwą z oliwek, octem balsamico i suszonymi pomidorkami.






Składniki na zaczyn (poolish):
                        
 45,5 dkg mąki żytniej chlebowej
45,5 dkg wody (455 ml)
        1/8 łyżeczki drożdży suchych (0,5 g) lub 1/4 łyżeczki    pokruszonych drożdży świeżych (1 g)

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.




Składniki na ciasto właściwe:
Cały zaczyn 
45,5 dkg mąki żytniej chlebowej
173 ml wody

18 g soli

1,
5 łyżeczki drożdży suchych (6 g)



Wymieszać zaczyn, mąkę, wodę (najlepiej mikserem przez 2 minuty). Ciasto przykryć szczelnie, odstawić na 20 - 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do ciasta dodać sól i drożdże, zmiksować. Znowu przykryć szczelnie i pozostawić do wyrośnięcia na 70 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Im bardziej nieregularne, tym chlebki lepiej wyglądają. Odstawić na 20 - 25 minut do napuszenia.
Piec w temperaturze 240 stopni C przez 35 minut.













A mnie taki chleb kojarzy mi się z dzieciństwem i pieczywem robionym przez babcię. Apetyczny zapach żytniego chleba możemy poczuć tylko w domowych wypiekach. Do tego swojskie masło i pomidory z krzaczka... mniam, takie wiejskie smaki, pychota!








Komentarze

Kinga pisze…
Smacznie wygląda! :)