
Składniki:
3 jajka
3/4 szkl cukru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
1 szkl oleju
2 szkl mąki
1 -2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
4 jabłka
garść orzechów
Jajka ubić mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dolewać powolutku olej, cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie przesiać mąkę z sodą i kakao. Wymieszać delikatnie mikserem. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, orzechy posiekać. Wsypać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie dosyć gęste. Przełożyć je do dużej blaszki (u mnie o średnicy 24 cm). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową, można posypać dodatkowo siekanymi orzechami. Smacznego!
Komentarze