Przejdź do głównej zawartości

Muffiny chałwowo-kawowe z kremem chałwowym


Prawdziwie świąteczne, mięciutkie i puszyste  muffiny o cudownym zapachu kawy i niespodziance chałwowej w środku. Koniecznie z dodatkiem chrupiących orzechów, bo wersja bez nich została przez moja główną testerkę- MDF lekko zbojkotowana. Dla niej więc specjalnie zabieram się właśnie za kolejną porcję z dużą ilością orzechów. Zapraszamy Was do skosztowania:)




Składniki:
10 dkg rozpuszczonego masła
2-3 łyżki rumu
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kawy rozpuszczone w 4 łyżkach gorącej wody
łyżka cukru waniliowego
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 kawałeczków chałwy waniliowej
1 roztrzepane jajko
garść orzechów włoskich

Krem chałwowy:
300 ml śmietany kremówki
20 dkg chałwy
25 dkg serka mascarpone
starta czekolada do ozdoby


W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia). W drugiej łączymy roztrzepane jajko z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, rumem, rozpuszczona kawą i roztopionym masłem. Dokładnie wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie. Blachę wyłożyć papilotkami ( ok. 12 sztuk) i napełniać je do połowy masą, włożyć do każdej foremki kawałeczek chałwy i przykryć kolejną warstwą masy kawowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 25 minut.
W misie miksera ubijamy serek mascarpone ze śmietana kremówka to momentu uzyskania gęstego kremu. Na sam koniec dodajemy drobniutko pokruszoną chałwę i całość delikatnie mieszamy szpatułką. 
Na wystudzone muffiny nakładamy krem i posypujemy starta czekoladą.


















Uwielbiam! Pyszne, świąteczne, kawowe, a do tego z chałwą i kawałkami orzechów. Czego chcieć więcej na święta?!

Komentarze