
Składniki:
3 szklanki mąki razowej ok.35 dkg
(użyłam tej którą używam do wypieku chleba - Lubella 3 ziarna)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
3/4 opakowania przyprawy do piernika (takiej bez mąki)
1,5 łyżeczki sody
1/2 czekolady gorzkiej
1/2 szklanki miodu płynnego
4-5 jabłek typu szara reneta
3 jajka
1 szklanka oliwy z oliwek
W dużej misie wymieszać mąkę, kakao, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i pokrojoną drobno czekoladę.
W osobnej ucierać żółtka przez 5 minut, pod koniec dodać miód, dalej ucierając i powoli wlewać oliwę z oliwek. Następnie powolutku dosypywać mieszankę z mąką, delikatnie mieszając. Na koniec wsypać starte na tarce o grubych oczkach jabłka. W międzyczasie ubić pianę z białek i wymieszać szpatułką z ciastem.
Ciasto można upiec w dużej keksówce albo tak jak ja w aluminiowych jednorazowych foremkach o wym. 24x10cm. Z podanego przepisu wychodzi 2 ciasta o tych wymiarach. Pieczemy je wówczas w temperaturze 170 stopni około 40 minut. Gotowe ostygnięte ciasto wyjmujemy z foremek i przekładamy na kratkę aby całkiem wystygło. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, można też posypać kolorową posypką. Smacznego!

MDF, to wspaniały pomysł na odchudzony piernik, szczególnie mile widziany w tym świątecznym okresie :)
Komentarze