Przejdź do głównej zawartości

Ciastka z marmoladą





Dla tych właśnie  ciasteczek nabyłam drogą kupna maszynkę do ciastek  i  był to strzał w dziesiątkę!
Pyszne, kruchutkie, długo zachowują świeżość no i są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Czy Ty też MDF kupowałaś takie kiedyś na wagę??



Składniki :
220 g masła, w temperaturze pokojowej 
100 g cukru pudru 
2 żółtka 
300 g mąki pszennej 
50 g mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
szczypta soli
 kilka łyżek twardej marmolady np. wieloowocowej


Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować. Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę. Masę ciasteczkową przełożyć maszynki do ciastek, wybierając odpowiedni wzór.

Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na blachę wyciskać ciastka, pozostawiając między nimi małe odstępy. Na środek każdego ciastka położyć kawałeczek marmolady.

Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.









Rzeczywiście kiedyś na sklepowych półkach nie było takiego wyboru słodyczy, swoją drogą może i lepiej. Jadało się więc to, co było, krówki i ciastka na wagę królowały jeszcze do połowy lat 90- tych. I tylko jeszcze jedna uwaga MDF... - one nie były aż takie pyszne i maślane jak Twoje :)






Komentarze