Przejdź do głównej zawartości

Crumble śliwkowe




To chyba jeden z prostszych i niezwykle smacznych deserów do przygotowania tak szybko, że nawet nieoczekiwany gość dostanie świeży i pachnący bez długiego oczekiwania. Uwielbiam połączenie śliwek, cynamonu i migdałów a zestaw  może tylko dopełnić gałeczka lodów waniliowych. Pycha :)




Składniki na 8 porcji:

10 dużych dojrzałych  śliwek węgierek,
(odpestkowane i  pokrojone na ćwiartki)
1 łyżka cukru demerara
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu


Składniki na kruszonkę:
15 dkg mąki pszennej 
8 dkg masła 
2 łyżki cukru demerara 
4 łyżki płatków owsianych 
5 dkg migdałów w płatkach + do posypania
 
Do garnuszka włożyć śliwki, cukier, sok, cynamon. Wymieszać i gotować przez 3 - 4 minuty. Podzielić pomiędzy 8 żaroodpornych naczyń.

Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, wyrabiając je między palcami, by powstały większe i mniejsze grudki.

Wyłożyć kruszonkę na owoce, posypać migdałami. Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, podawać natychmiast.











MDF ty zawsze wymyślisz coś fajnego i szybkiego.. jak ty to robisz? Wygląda smakowicie... zjadłabym :)

Komentarze

posmakujto! pisze…
Uwielbiam ten deser, przyrządzam go przez cały rok, dodaję owoce na które akurat jest sezon. Rewelacja! :)