Przejdź do głównej zawartości

Lany chrust


Czas karnawału nadszedł, więc nie mogło u nas zabraknąć czegoś w sam raz na "tłuste" spotkania. Obie bardzo lubimy tradycyjny chrust więc aby urozmaicić karnawałowe słodkości proponujemy chrust ale w formie różnokształtnych esów-floresów:)




Składniki:
20 dkg mąki pszennej
180 ml mleka
20 ml wódki
2 jajka
1 łyżeczka cukru
tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)

Mąkę wsypujemy  do miski i dodajemy mleko  szybko mieszając trzepaczką na jednolitą masę. Wmieszać alkohol. Ciasto będzie gęste. Oddzielamy  żółtka od białek. Żółtka należy wmieszać do mąki z mlekiem. Odstawiamy na bok a w tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta. (Ciasto zrobi się rzadsze).Tłuszcz rozgrzewamy w niskim, niedużym garnku do temperatury 175- 180°C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 0,7- 1cm.  Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy ciasto, tworząc spirale (lub inną dowolną kompozycję). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.









Cudne są i przepyszne, nic dodać nic ująć. Działajcie więc i smażcie :)

Komentarze