
Składniki:
2jajka
15 dkg mąki pszennej
120 ml oleju
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 dkg cukru
15 dkg orzechów włoskich
20 dkg marchewki
20 dkg jabłek
duża szczypta cynamonu
przyprawa do piernika (1-2 łyżeczki)
Wszystkie suche składniki (poza cukrem) należy wymieszać w jednej misce, na końcu dodać posiekane orzechy i ponownie wymieszać. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy olej a potem starte drobno jabłka i marchewkę. Dokładnie mieszamy a następnie łączymy zawartość obu misek. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni. Pieczemy jakieś 40-50 minut, sprawdzając stopnień upieczenia patyczkiem.
Przestudzone ciasto kroimy na 2 blaty i przekładamy kremem.
Składniki na krem:
25 dkg serka mascarpone
25 dkg serka ricotta
0.5 szkl śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać mikserem aż do zgęstnienia masy. Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta. Smacznego!

Komentarze