Przejdź do głównej zawartości

Zimowe ciasto marchewkowe




Przedstawiam wam zimową wersję mojego ulubionego marchewkowego ciasta. Ta wersja jest jednak bardziej zbita i ciężka za sprawą tartych jabłek. Wyraźnie wyczuwalna nuta piernikowa sprawia, że możemy je potraktować nawet jako ciasto świąteczne. Duża ilość mojego ulubionego kremu powoduje, że nawet dzieciaki chętniej po nie sięgają. Próbujcie więc!


Składniki:
2jajka
15 dkg mąki pszennej
120 ml oleju
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
12 dkg cukru
15 dkg orzechów włoskich
20 dkg marchewki
20 dkg jabłek
duża szczypta cynamonu
przyprawa do piernika (1-2 łyżeczki)

Wszystkie suche składniki (poza cukrem) należy wymieszać w jednej misce, na końcu dodać posiekane orzechy i ponownie wymieszać. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy olej a potem starte drobno jabłka i marchewkę. Dokładnie mieszamy  a następnie łączymy zawartość obu misek. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni. Pieczemy jakieś 40-50 minut, sprawdzając stopnień upieczenia patyczkiem.
Przestudzone ciasto kroimy na 2 blaty i przekładamy kremem.


Składniki na krem:

25 dkg serka mascarpone
25 dkg serka ricotta
0.5 szkl śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki wymieszać mikserem aż do zgęstnienia masy. Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta. Smacznego!















Mistrzostwo świata :) Zarówno na Święta jak i na co dzień. Dzięki jabłkom jest cudnie wilgotne a zarazem lekkie. Polecam gorąco:)

Komentarze

posmakujto! pisze…
Bardzo lubię to ciasto :) muszę wkrótce upiec :)
Zuza pisze…
w takiej wersji zapowiada się wspaniale :)