
Składniki:
1 op roszponki
5-7 buraczków
100 g wędzonego pstrąga z pieprzem (Lidl, Biedronka)
1 awokado
kilka pomidorków koktajlowych
garść kiełków brokułu
50g pestek dyni
Sos musztardowy:
6-7 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Zaczynamy od upieczenia buraczków, w tym celu myjemy je i zawijamy w folię aluminiową (każdego osobno) i wkładamy na około 1 godzinę do piekarnika - 180 stopni. Roszponkę myjemy, buraczki, awokado kroimy w plasterki lub jeszcze drobniej w ćwiartki, pstrąga rwiemy palcami na kawałki, pomidorki kroimy wzdłuż na pół. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni. Wszystkie składniki układamy kolejno warstwami na półmisku, polewamy sosem tuż przed podaniem. Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki. Smacznego!

Komentarze