Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z pieczonymi buraczkami i wędzonym pstrągiem





Od dawna chodziło za mną nowe zastosowanie pieczonych buraczków, które obie z MDF uwielbiamy. No i wreszcie się udało skomponować idealne zestawienie. Pełne smaku i witamin :) Wypróbujcie koniecznie!

Składniki:
1 op roszponki
5-7 buraczków
100 g wędzonego pstrąga z pieprzem (Lidl, Biedronka)
 1 awokado
kilka pomidorków koktajlowych
garść kiełków brokułu 
50g pestek dyni


Sos musztardowy:
6-7 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz


Zaczynamy od upieczenia buraczków, w tym celu myjemy je i zawijamy w folię aluminiową (każdego osobno) i wkładamy na około 1 godzinę do piekarnika  - 180 stopni. Roszponkę myjemy, buraczki, awokado kroimy w plasterki lub jeszcze drobniej w ćwiartki, pstrąga rwiemy palcami na kawałki, pomidorki kroimy wzdłuż na pół. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni.  Wszystkie składniki układamy kolejno warstwami na półmisku, polewamy sosem tuż przed podaniem. Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki. Smacznego!













Długo czekałam na wykonanie tego pomysłu, ale warto było  czekać :) Buraczki z pstrągiem to duet pyszny.

Komentarze