Przejdź do głównej zawartości

Kawowy creme brulle




  Nieco zmodyfikowany przepis na creme brulle  o mocnym kawowym aromacie. Mój mąż natychmiast stał się jego fanem i na samym wstępie pochłonął 2 kubeczki :)




 Składniki:
500 ml śmietany kremówki 30%  
6 żółtek
 laska wanilii  
5 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
szczypta mielonego kardamonu
cukier trzcinowy do posypania



Śmietankę zagotować powoli z połową cukru. Dodać  laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół oraz nasionka wyskrobane łyżeczką. Następnie lekko ubić żółtka z drugą połową cukru. Dodawać po chochelce lekko ostudzoną śmietankę oraz kawę i kardamon. Przelać  przez  sitko do naczynek i uderzyć, aby nie powstały na wierzchu bąbelki. Piec w kąpieli wodnej w 165 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu  i ostygnięciu wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym, a potem skarmelizować palnikiem gazowym.










MDF, Ty to umiesz zmajstrować takie pyszotki. Zjadłabym od razu 3 :)

Komentarze

Arvén pisze…
Wstyd się nawet przyznać, ale nigdy nie przygotowywałam creme brulee sama! Ciągle zwlekam z zakupem palnika ;) Ciekawy pomysł z dodaniem kawy :)