Powoli rozpędzamy się z przygotowaniami do Świąt Wielkanocnych wypróbowując nowe i nieznane nam przepisy. Przyznajemy się, że mazurki nie należą do naszych ulubionych ciast gdyż zazwyczaj są po prostu za słodkie. Serwujemy więc dzisiaj przepis na delikatny, orzechowy, i bardzo kruchy mazurek z niewielką ilością cukru jak na ten typ wielkanocnej słodyczy.
Składniki na kruchy spód:
25 dkg mąki
5 dkg (1/3 szklanki) cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg masła (zimnego)
3 żółtka (białka zachować do bezy)
Beza orzechowa
3 białka
8 dkg (1/2 szklanki) cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dkg orzechów włoskich (z tego 13 dkg rozdrobnionych)
Polewa
5 dkg czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść ciasto kruche: na stolnicę wsypać mąkę,
dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w
kosteczkę i siekać składniki na drobną kruszonkę. Dodać żółtka i
połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować z niego gładką kulę.Ciasto rozłożyć je na spodzie blaszki i ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Wstawić do
piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie przygotować bezę orzechową.
13 dkg orzechów rozdrobnić na drobniutką kruszonkę w melakserze. Resztę orzechów zachować do dekoracji.Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier
puder cały czas cierpliwie ubijając białka. Na koniec zmiksować z mąką
ziemniaczaną. Dodać rozdrobnione orzechy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
Wyłożyć na podpieczony spód (może być prosto z piekarnika) i wyrównać
powierzchnię. Posypać resztą całych orzechów. Piec przez 10 minut w 180 stopniach C.Udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Wielkanoc zobowiązuje, pięknie na stole musi być.. a jeśli do tego lubicie orzechy to taki mazurek polecam gorąco :)
Komentarze