Przejdź do głównej zawartości

Mazurek z orzechową pianką






Powoli rozpędzamy się z przygotowaniami do Świąt Wielkanocnych wypróbowując nowe i nieznane nam przepisy. Przyznajemy się, że mazurki nie należą do naszych ulubionych ciast gdyż zazwyczaj są po prostu za słodkie. Serwujemy więc dzisiaj przepis na delikatny, orzechowy, i bardzo kruchy mazurek z niewielką ilością cukru jak na ten typ wielkanocnej słodyczy.








 Składniki na kruchy spód:
25 dkg mąki
5 dkg (1/3 szklanki) cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg masła (zimnego)
3 żółtka (białka zachować do bezy)
Beza orzechowa
 3 białka
8 dkg (1/2 szklanki) cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dkg orzechów włoskich (z tego 13 dkg rozdrobnionych)
Polewa
5 dkg czekolady
 Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść ciasto kruche: na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i siekać składniki na drobną kruszonkę. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować z niego gładką kulę.Ciasto rozłożyć je na spodzie blaszki i ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie przygotować bezę orzechową.

13 dkg orzechów rozdrobnić na drobniutką kruszonkę w melakserze. Resztę orzechów zachować do dekoracji.Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier puder cały czas cierpliwie ubijając białka. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną. Dodać rozdrobnione orzechy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Wyłożyć na podpieczony spód (może być prosto z piekarnika) i wyrównać powierzchnię. Posypać resztą całych orzechów. Piec przez 10 minut w 180 stopniach C.Udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.













Wielkanoc zobowiązuje, pięknie na stole musi być.. a jeśli do tego lubicie orzechy to taki mazurek polecam gorąco :)


Komentarze