
Składniki na spód:
18 dkg kakaowych markizów (2-3szt można odłożyć do dekoracji wierzchu)
7 dkg masła
Ciastka zblendować na pył, dodać rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie. Gotową mieszanką wyłożyć dno i boki foremki mocno dociskając. Włożyć do lodówki na około godzinę aby zastygło.
Składniki na masę:
20 dkg serka mascarpone
20 dkg masła orzechowego z kawałkami orzeszków
ewentualnie cukier (ja nie dodałam)
Serek i masło wymieszać dokładnie mikserem, wyłożyć na schłodzony spód.
Polewa i dekoracja:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50 ml śmietanki 30%
50 g czekolady deserowej
+
garść solonych orzeszków arachidowych
kilka precelków i odłożone markizy :)
Śmietankę z kawą zagotować, zestawić z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Schłodzić a potem udekorować ciasto wedle uznania :)

Tarta mogłaby spokojnie pełnić rolę mazurka wielkanocnego, trochę bakalii i pomysł jak znalazł na świąteczny stół :)
Komentarze