Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówka z powidłem




Ciasto drożdżowe z powidłem i kruszonką kojarzy mi się z moją babcią, która głównie w zimie raczyła nas tym smakołykiem. A że ja jestem miłośniczką ciast drożdżowych to nawet pora roku mi nie przeszkodzi w ich robieniu a tym bardziej jedzeniu. Strucla jest pyszna nawet po kilku dniach  lekko posmarowana masłem.



Składniki:
750 g mąki pszennej
2 jajka
300 ml mleka
90 g cukru
8 g cukru waniliowego
100 g masła, roztopionego
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) 
Dodatkowo:
1 słoiczek powideł (300 g), choć można dodać więcej
mleko do posmarowania 

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (35 cm). Posmarować połową słoiczka powideł, zwinąć w roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach 28x35 cm w odległości od siebie. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.

Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle 'rozłożą' się na boki i zapełnią blachę. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, najlepiej bez termoobiegu.

Składniki na kruszonkę:
50 g masła
10 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
8 g cukru waniliowego
Wszystkie składniki wyrobić między palcami do momentu powstania kruszonki.
















Pyszne ciacho. I ta ilość kruszonki - idealnie :)

Komentarze