Przejdź do głównej zawartości

Babeczki z ricottą i borówkami




















Muffiny to idealny deser dla zapracowanych, błyskawiczny w wykonaniu i  bardzo smaczny. Babeczki znikają równie szybko jak się je wykonuje. Dzięki serowemu nadzieniu są niezwykle miękkie i wilgotne a borówki można zastąpić dowolnymi innymi owocami np. malinami lub truskawkami.

 

Składniki na ciasto:
14 dkg masła

15 dkg cukru

5 ml ekstraktu z wanilii
3 jajka

22 dkg maślanki

26 dkg mąki pszennej

6 dkg mąki kukurydzianej

1 dkg proszku do pieczenia

2,5 g sody oczyszczonej

20 dkg borówek


Składniki na masę serową:
20 dkg ricotty
1 jajko
1 żółtko
5 dkg syropu z agawy lub cukru
ekstrakt z wanilii



Miękkie masło mieszamy z cukrem, wanilią, jajkami i maślanką. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem i sodą mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Aby przygotować serowe wypełnienie ucieramy  ricottę z jajkiem, syropem z agawy i odrobiną ekstraktu z wanilii. Ciasto przekładamy  do foremek, nakładając do połowy. Na to wykładamy łyżkę masy serowej, następnie resztę ciasta. Posypujemy muffiny jagodami.Pieczemy ok.  20-25 min. w temperaturze 180º C. 
Ostudzone posypujemy delikatnie cukrem pudrem.








Wyglądają przepysznie MDF, a nadzienie z ricotty dla mnie idealne :)

Komentarze