Składniki na ciasto:
14 dkg masła
15 dkg cukru
5 ml ekstraktu z wanilii
3 jajka
22 dkg maślanki
26 dkg mąki pszennej
6 dkg mąki kukurydzianej
1 dkg proszku do pieczenia
2,5 g sody oczyszczonej
20 dkg borówek
Składniki na masę serową:
20 dkg ricotty
1 jajko
1 żółtko
5 dkg syropu z agawy lub cukru
ekstrakt z wanilii
Miękkie masło mieszamy z cukrem, wanilią, jajkami i
maślanką. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem i sodą mąkę pszenną
oraz kukurydzianą. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Aby przygotować serowe wypełnienie ucieramy ricottę z jajkiem, syropem z agawy i odrobiną ekstraktu z wanilii. Ciasto przekładamy do foremek, nakładając do połowy. Na to wykładamy łyżkę masy serowej, następnie resztę ciasta. Posypujemy muffiny jagodami.Pieczemy ok. 20-25 min. w temperaturze 180º C.
Ostudzone posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze