
Składniki na spód brownie:
5 dkg masła
15 dkg gorzkiej czekolady
5 dużych jajek
1 łyżka kakao
17 dkg cukru
Składniki na mus czekoladowy:
10 dkg masła
10 dkg gorzkiej czekolady
3 duże jajka
1 łyżka kakao
10 dkg drobnego cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
20 dkg malin
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o średnicy
20 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połamaną na kosteczki czekoladę roztopić razem z pokrojonym masłem (w
rondelku z grubym dnem ciągle mieszając i nie podgrzewając za bardzo
masy, lub w kąpieli wodnej - czyli miseczce zawieszonej na garnku z
gotującą się wodą). Masę ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, następnie
dodać je do ostudzonej czekolady i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, następnie małymi partiami dodawać
cukier, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 2 - 3 minuty, aż
piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Ubite białka delikatnie wymieszać z masą czekoladową i wlać do
przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i
ostudzić w formie. Ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem. Nie wyjmować z formy.
Mus czekoladowy przygotowujemy podobnie jak powyżej: roztopić masło i czekoladę,
ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i
wymieszać. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany)
z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną
(również ostudzoną). Na spód ciasta wykładamy maliny a na nie przygotowaną masę. Wstawić do lodówki na ok.
4 - 5 godzin lub na całą noc. Wierz możemy przyozdobić świeżymi malinami lub dla kontrastu posypać cukrem pudrem.
Komentarze