Przejdź do głównej zawartości

Pasta z botwinki





Bardzo świeża, aromatyczna i niezwykle barwna pasta do smarowania pieczywa. Niezwykły i esencjonalny kolor sprawia, że smarowidełko bardzo kusi i przyciąga wzrok  a także rozbudza smaki :)



Składniki:
1 pęczek botwinki z buraczkami
1 cebula
5-6 dużych ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
20 dkg fety
2 łyżki mascarpone
ok. 70 ml kremówki
sól i pieprz do smaku

Liście i łodygi botwinki drobno siekamy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy botwinkę. Smażymy do czasu aż łodyżki będą miękkie, a całość dość mocno zmniejszy objętość. Studzimy. Pokruszoną fetę łączymy z botwinką. Dodajemy kremówkę i mascarpone miksujemy blenderem na gładką pastę. Jeżeli pasta będzie za gęsta ilość śmietanki należy odpowiednio dostosować aby konsystencja nam odpowiadała.Po zmiksowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.








Muszę przyznać ze wygląd jest bardzo oryginalny a smak zaskakujący. Przemiła odmiana od codziennej rutyny na kanapki! Próbujcie, bo warto :)

Komentarze

Akademia Ciastek pisze…
Ma przepiękny kolor :)