Przejdź do głównej zawartości

Torcik migdałowy z musem malinowym



Od pewnego czasu u  nas rządzą maliny! Na surowo,  we wszelakich przetworach a przede wszystkim w ciastach. A żeby nie było monotonnie to staramy się eksperymentować tworząc nowe, coraz to smaczniejsze przepisy. Spróbujcie sami połączenia słodkich bezowych blatów z kwaskowatym musem mocno malinowym.



Składniki na blaty :
5 białek
szczypta soli
20 dkg drobnego cukru do wypieków
18 dkg zmielonych migdałów
5 dkg mąki pszennej

Składniki na mus malinowy:
40 dkg malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka soku z cytryny
7 dkg cukru
12 g żelatyny w proszku
350 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej


Wszystkie składniki  na blaty powinny być w temperaturze pokojowej. Dwie formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie. Po spienieniu się białek dodać szczyptę soli i kontynuować ubijanie. Rozpocząć dodawanie cukru, powoli, łyżka po łyżce, ubiając po każdym dodaniu. Ubijać do powstania gęstej i błyszczącej masy bezowej. Dodać zmielone migdały, przesianą mąkę pszenną i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Ciasto rozdzielić pomiędzy dwie formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do zarumienienia blatów. Wyjąć, wystudzić.
Przygotowanie masy zaczynamy od zalania żelatyny wodą tylko do jej przykrycia. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.

Maliny, sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem. Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę  i wymieszać do jej rozpuszczenia się w puree. Wystudzić do temperatury pokojowej.

W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać zmiksowane owoce z żelatyną. Delikatnie wymieszać do połączenia.

Jeden z blatów bezowych pozostawić w tortownicy. Wnętrze wypełnić musem z malin, wyrównać. Całość umieścić w lodówce do lekkiego stężenia musu a następnie na wierzch wyłożyć drugi blat bezowy i lekko przycisnąć. 

Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.






Idealne ciasto do  kawki na tarasie w sobotnie leniwe popołudnie!!!  




 

Komentarze

Anonimowy pisze…
Maliny są kapitalne. 😉