
Bardzo świeża, aromatyczna i niezwykle barwna pasta do smarowania pieczywa. Niezwykły i esencjonalny kolor sprawia, że smarowidełko bardzo kusi i przyciąga wzrok a także rozbudza smaki :)
Składniki:
1 pęczek botwinki z buraczkami
1 cebula
5-6 dużych ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
20 dkg fety
2 łyżki mascarpone
ok. 70 ml kremówki
sól i pieprz do smaku
Liście i łodygi botwinki drobno siekamy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie
dodajemy botwinkę. Smażymy do czasu aż łodyżki będą miękkie, a całość
dość mocno zmniejszy objętość. Studzimy. Pokruszoną fetę łączymy z botwinką. Dodajemy kremówkę i mascarpone miksujemy blenderem na gładką pastę. Jeżeli pasta będzie za gęsta ilość śmietanki należy odpowiednio dostosować aby konsystencja nam odpowiadała.Po zmiksowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze