Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z musem z białej czekolady i truskawkową żelką





Sezon truskawkowy wciąż trwa i korzystajmy z niego, szczególnie jeśli mamy możliwość pozyskania dobrych owoców. U mnie w tym roku pochłonęliśmy rekordową ilość truskawek z pobliskiej zaprzyjaźnionej grządki a prawdziwą furorą cieszył się torcik z przepisu Pani Doroty z MW, który dzisiaj Wam prezentujemy

Składniki na ciasto:
5 dkg gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej
2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
5 dkg masła
5 dkg drobnego cukru do wypieków
5 dkg mąki pszennej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Mus z białej czekolady:
30 dkg białej czekolady
180 ml mleka
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
220 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
2 łyżeczki żelatyny w proszku 

Żelatynę zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (można też podgrzać w kuchence mikrofalowej). Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika. Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać wanilię i połamaną w kostki białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; w razie konieczności przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Dodać ciepłą żelatynę i wymieszać, do jej całkowitego rozprowadzenia. Odstawić, studzić do momentu, kiedy masa będzie zaczynała tężeć (pod koniec studzenia w lodówce, pilnując). Śmietanę kremówkę umieścić w naczyniu i ubić do sztywności. Dodawać ją stopniowo, w kilku porcjach, do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Mus czekoladowy przelać na wystudzone ciasto czekoladowe, wyrównać, schłodzić do całkowitego stężenia.



Warstwa truskawkowa:

65 - 70 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa w proszku (na 500 ml wody)

Truskawki odszypułkować, umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na puree. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia się w puree truskawkowym. Całkowicie wystudzić. Wystudzone truskawki z galaretką przelać na stężały mus z białej czekolady i odstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami.







Ciasto pięknie wygląda i tak też smakuje. Spód w charakterze ciasta brownie robi tu pyszną robotę. Uwielbiam truskawki!!!



Komentarze

Anonimowy pisze…
Proszę podać informację z jakiej strony jest przepis. Mogła Pani dodać coś od siebie, a nie zrobić kopiuj wklej
2Laskiwanilii pisze…
Oczywiście, już uzupełnione :)