Przejdź do głównej zawartości

Migdałowe ciasto z ricottą i morelami




Miałam tak ogromną ochotę na jakieś ciasto z morelami i równocześnie na  Midałowy sernik z cytrynową nutą,  więc nie mogąc się zdecydować postanowiłam połączyć te smaki.. 
Dla mnie bomba! Próbujcie :)


Składniki:

20 dkg ricotty + 1 łyżka cukru
20 dkg jogurtu naturalnego
20 dkg mąki
10 dkg zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg cukru
15 dkg masła
2 jajka
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny

Mąkę, migdały, cukier, sól i skórkę z cytryny włożyć do miski i wymieszać, dodać miękkie masło i zagnieść rękoma do powstania kruszonki. Odłożyć około 1 szklankę mieszanki  do lodówki. Do pozostałej części dosypać proszek do pieczenia, jogurt, jajka. Zmiksować do połączenia składników. Tak powstałe ciasto wylać do okrągłej tortownicy ok.24 cm, na wierzchu ułożyć umyte i pokrojone w ósemki morele, wcisnąć je lekko do ciasta.  Na owocę wyłożyć serek wymieszany z dodatkową łyżką cukru. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę do suchego patyczka i rumianej kruszonki. Wystudzić. Smacznego!










To będzie hit sezonu! Zupełnie jakbym jadła dwa ciasta w jednym :)


Komentarze