
Dla mnie bomba! Próbujcie :)
Składniki:
20 dkg ricotty + 1 łyżka cukru
20 dkg jogurtu naturalnego
20 dkg mąki
10 dkg zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg cukru
15 dkg masła
2 jajka
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
Mąkę, migdały, cukier, sól i skórkę z cytryny włożyć do miski i wymieszać, dodać miękkie masło i zagnieść rękoma do powstania kruszonki. Odłożyć około 1 szklankę mieszanki do lodówki. Do pozostałej części dosypać proszek do pieczenia, jogurt, jajka. Zmiksować do połączenia składników. Tak powstałe ciasto wylać do okrągłej tortownicy ok.24 cm, na wierzchu ułożyć umyte i pokrojone w ósemki morele, wcisnąć je lekko do ciasta. Na owocę wyłożyć serek wymieszany z dodatkową łyżką cukru. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę do suchego patyczka i rumianej kruszonki. Wystudzić. Smacznego!

To będzie hit sezonu! Zupełnie jakbym jadła dwa ciasta w jednym :)
Komentarze