Przejdź do głównej zawartości

Świąteczny torcik piernikowy







Drodzy, święta tuż tuż.. Już jutro Wigilia. Najbardziej magiczny czas, czas cudów i spełniania marzeń. Ja mam jedno, niech ta nasza wspólna z MDF-em pasja trwa, a czas nam sprzyja i dobę wydłuża... :) 
Cudnej urody torcik piernikowy z kremem śliwkowym na bazie mascarpone do ogarnięcia na last minute! Będę piekła po raz kolejny dziś popołudniu. Was także zachęcam, nie tylko wygląda pięknie ale i smakuje. Przepis to jak zwykle mój miks, częściowo zapożyczony z przestworzy internetowych.Smacznych świąt!



Składniki na ciasto:
20 dkg mąki
10 dkg cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 1 łyżka przyprawy do piernika (ilość wedle uznania)
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
150 ml maślanki
80 ml mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki miodu

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W  misie miksera  mieszamy składniki suche, w oddzielnym naczyniu składniki mokre. Jeżeli miód jest gęsty należy go lekko podgrzać z mlekiem do połączenia składników. Następnie wystudzić i wymieszać z jajkami i pozostałymi składnikami mokrymi, które potem wlewamy do składników suchych i mieszamy krótko do połączenia.  Ciasto dzielimy na 3 równe części i pieczemy każde oddzielnie, w tortownicy o średnicy ok.18 cm. Temperatura 180 stopni, termoobieg, około 15 minut każde, do suchego patyczka.

Składniki na krem:
25 dkg mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
4  łyżki powideł śliwkowych (najlepsze długo smażone domowe)
opcjonalnie: 
garść uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich

Schłodzony serek i śmietankę oraz cukier puder miksujemy w misie miksera do powstania gęstego kremu. Moje domowe powidła nie są słodkie stąd do masy dodałam cukier, jeżeli jednak użyjecie słodkich - rekomenduję zmniejszyć jego ilość.  Dodajemy powidła oraz posiekane i wystudzone orzechy. Mieszamy krótko do połączenia składników.

Masę dzielimy na 3 części - 2 większe i 1 mniejszą tylko na wierzch i boki ciasta. Wystudzone blaty możemy nasączyć (np. likierem kawowym z wodą) ja tego nie robiłam - ale wedle uznania,  a następnie przełożyć kremem.

Polewa czekoladowa:
10 dkg czekolady gorzkiej
80 ml śmietanki 30%

Śmietankę mocno podgrzewamy (nie gotujemy!) wrzucamy połamaną tabliczkę czekolady i odstawiamy do  rozpuszczenia. Mieszamy do powstania kremowego ganache. Gdyby czekolada się nie rozpuściła, należy wstawić mieszankę do kąpieli wodnej do wrzątku i energicznie wymieszać.

Dekoracja to pierniczki choinkowe tego przepisu oraz kilka migdałów w polewie cynamonowej oraz gotowa posypka.









Cudo MDF, najbardziej świąteczny torcik ever! Wygląda tak doniośle i apetycznie, wspaniały!



Komentarze