Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki



Cały rok czekamy, aby móc wreszcie zasiąść przy wspólnym stole i dzielić się pomysłami na piernikowe dekoracje. Ten znakomity przepis od MDF to najlepsze pierniczki, które radzę od razu przygotować z kilku porcji. Znikają błyskawicznie, niektóre jeszcze przed dekoracją.




Składniki:
5 dkg margaryny
20 dkg miodu naturalnego
20 dkg cukru
45 dkg mąki
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika umieścić w garnku, rozpuścić do połączenia składników, pozostawić do ostygnięcia.
Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać przestudzoną masę oraz wodę i jajko. Zagnieść i włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Ciasto rozwałkowywać na grubość 5mm, wykrawać ciasteczka i piec ok 7 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Jeśli planujemy powiesić pierniczki na choince należy pamiętać o zrobieniu w jeszcze surowych ciastkach dziurek na wstążeczkę. Ja robię to za pomocą słomki lub końcówki od szprycy.









   

 




Żebyś wiedziała, że ja rzeczywiście robię je z podwójnej porcji i to wielokrotnie przed świętami Bożego Narodzenia. I tylko nie wiem co sprawia większą radość moim dzieciom: wspólne dekorowanie czy zjadanie.












Komentarze