
Cały
rok czekamy, aby móc wreszcie zasiąść przy wspólnym stole i dzielić się
pomysłami na piernikowe dekoracje. Ten znakomity przepis od MDF
to najlepsze pierniczki, które radzę od razu przygotować z kilku porcji.
Znikają błyskawicznie, niektóre jeszcze przed dekoracją.
Składniki:
5 dkg
margaryny
20 dkg
miodu naturalnego
20 dkg
cukru
45 dkg
mąki
1
opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżki
kakao
1 łyżka
wody
1 jajko
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę,
miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika umieścić w garnku, rozpuścić do
połączenia składników, pozostawić do ostygnięcia.
Na
stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać przestudzoną masę oraz
wodę i jajko. Zagnieść i włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Ciasto
rozwałkowywać na grubość 5mm, wykrawać ciasteczka i piec ok 7 minut w
piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Jeśli
planujemy powiesić pierniczki na choince należy pamiętać o zrobieniu w jeszcze
surowych ciastkach dziurek na wstążeczkę. Ja robię to za pomocą słomki lub
końcówki od szprycy.

Komentarze