Przejdź do głównej zawartości

Pyszny chleb ziarnisty




Od pewnego czasu raczę moją rodzinę domowym chlebem z ziarenkami słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Jego wykonanie jest niezwykle proste i bezproblemowe. Chleb jest na odrobinie drożdży nie ma więc zabawy z dokarmianiem zakwasu i przymusem wypieku regularnego. Za to w smaku zupełnie mu nie ustępuje!  Dzięki dodatkowi miodu ma przyjemny posmak a razowa mąka i ziarna powodują że jest bardzo zdrowy! W dodatku długo zachowuje świeżość i spokojnie można go jeść nawet przez 3-4 dni :)  Do dzieła zatem. Mam nadzieję, że Was wystarczająco zachęciłam.





Składniki na rozczyn:

3 dkg drożdży
1 łyżeczka miodu
2-3 łyżki letniej wody

Pozostałe składniki:
0,5 kg mąki pełnoziarnistej
(użyłam Lubella Pełne ziarno - 3 zboża)
1 łyżeczka soli
około 1 szklanki zmieszanych ziaren wg uznania
(dynia, słonecznik, siemię lniane)
około 400 ml letniej wody


Drożdże rozkruszyć w miseczce, wlać wodę i miód. wymieszać do połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aby zaczyn ruszył.


Do misy miksera wsypać mąkę, sól i ziarna, wlać wodę i gotowy rozczyn i wymieszać końcówką typu hak przez kilka minut. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, w razie potrzeby należy dolać więcej wody. Gotowe odstawić do wyrośnięcia na jakieś pół godziny. Powinno w tym czasie spokojnie podwoić objętość. Następnie należy je jeszcze raz dokładnie wymieszać, a potem przelać do keksówki  (jednej dużej 35x11cm lub dwóch mniejszych) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować dosyć obficie wodą - wtedy skórka będzie chrupiąca po upieczeniu.  W tym samym czasie należy nagrzać piekarnik do 210-220 stopni (góra+dół). Wyrośnięte ciasto włożyć do gorącego piekarnika na 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do około 190 stopni i piec jeszcze 40 minut. Na koniec można chleb wyjąc z foremki i dopiec na kratce przez ostatnie 10 minut. Charakterystyczne dla chleba jest to, że jeśli jest upieczony to postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.










Nie ośmielę się nawet porównywać go do takiego sklepowego chleba, MDF! Jest o niebo lepszy!!


Komentarze