
Składniki na ciasto:
1/4 szklanki mleka
12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mąki
1 szczypta soli
120 g bardzo miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Masło ubijamy z cukrem, wbijamy po 1 jajku , a następnie kawę oraz wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane. Miksujemy około dwóch minut aby wszystkie składniki stworzyły gładką i puszystą masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18-20cm i pieczemy ok 35 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy aby wystygło.
Składniki na masę:
25 dkg serka mascarpone
1/2 szkl śmietanki 30%
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
10 dkg zmielonych migdałów
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gotowej masy krówkowej
+
10 dkg migdałów w płatkach do dekoracji
ewentualnie borówki amerykańskie i kilka orzechów
Serek mascarpone ucieramy mikserem razem ze śmietanką i cukrem pudrem. Dodajemy karmel i zmielone orzechy oraz migdały i delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników.
Złożenie ciasta i dekoracja
Wystudzone blaty ciasta przekrawamy na pół lub na 3 części (spokojnie masy jest wystarczająco na trzy warstwy) i przekładamy masą. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów na złoto -po wystudzeniu okładamy nimi wierzch i boki ciasta. Gotowy torcik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby masa stężała.

I tu mnie masz! Pychota nieziemska, żądam więc powtórki. Nie przejdziecie obojętnie obok takiego torcika, uwierzcie mi!
Komentarze