
Kolejny deser stricte pod mojego syna, miłośnika wszystkiego co z czekoladą. Nawet nie wspomnę, że poza nim, praktycznie nikt go spróbował. Radość i szczęście z jakim ciasto znikało ze stołu wynagradza jednak wszystko.
Składniki na brownie:
20 dkg masła
1 łyżka sypkiej kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki gorzkiego kakao
10 dkg gorzkiej czekolady
10 dkg mlecznej czekolady
3 jajka
1 szklanka cukru
13 dkg mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka, dodać kawę, wanilię i kakao. Roztopić na
minimalnym ogniu co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać połamaną
na kosteczki czekoladę, mieszać do roztopienia na gładką masę. W oddzielnej misce wymieszać jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną
masę czekoladową i wymieszać. Dodać mąkę i znów
wymieszać na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Krem chałwowy:
300 ml śmietany kremówki 36%
20 dkg chałwy np. chałwy królewskiej
25 dkg serka mascarpone, schłodzonego
Śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone umieścić w misie miksera i zmiksować na gęsty, jednorodny krem. Pod koniec dodać połamaną na kawałeczki chałwę i chwilkę wszystko miksować, nie za długo aby masa się nie zważyła.
Na wystudzony spód czekoladowy wykładamy masę chałwową. Smacznego :)

Komentarze