
Składniki:
sałata (może być mix lub roszponka, lodowa)
łosoś wędzony z pieprzem ok.100g
pomidorki koktajlowe (ok.15szt)
awokado
4 jajka
mozzarella w kulkach 1 op
koperek
Sos cytrynowy:
1/3 szkl oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz, szczypta cukru
Sałatę umyć, pokroić na mniejsze kawałki ułożyć w misce, jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na sałacie. Pomidorki przekroić na połówki, awokado obrać i pokroić w ósemki. Odsączyć kulki mozzarelli. Łososia porwać palcami na mniejsze części - sprawdzając i wyjmując ewentualne ości. Wszystkie składniki układać kolejno na sałacie. Tuż przed podaniem polać sosem (wszystkie składniki na sos wymieszać) i posypać koperkiem. Smacznego!
Komentarze