Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z łososiem



Sałatki lubimy bardzo, najbardziej te które przynosimy sobie nawzajem na drugie śniadanie do pracy. Ostatnio przygotowałam "zieleninę" w wersji z łososiem wędzonym i sosem oliwkowo- cytrynowym. MDF zachwycona,  mój M. zachwycony mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Próbujcie!



Składniki:
sałata (może być mix lub roszponka, lodowa)
łosoś wędzony z pieprzem ok.100g 
pomidorki koktajlowe (ok.15szt)
awokado
4 jajka 
mozzarella w kulkach 1 op
koperek

Sos cytrynowy:
1/3 szkl oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz, szczypta cukru


Sałatę umyć, pokroić na mniejsze kawałki ułożyć w misce, jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na sałacie. Pomidorki przekroić na połówki, awokado obrać i pokroić w ósemki. Odsączyć kulki mozzarelli. Łososia porwać palcami na mniejsze części - sprawdzając i wyjmując ewentualne ości. Wszystkie składniki układać kolejno na sałacie. Tuż przed podaniem polać sosem (wszystkie składniki na sos wymieszać) i posypać koperkiem. Smacznego!




















Zachwycona, to mało powiedziane :)  Żeby mój M. nie  był wykluczony to od 3 dni na kolację dostaje swoją porcję :)

Komentarze