Przejdź do głównej zawartości

Muffiny pomrańczowo-kokosowe








Dzisiaj muffinkowa propozycja dla łakomczuchów takich jak ja, którzy nie mogą się już doczekać lata i mnogości polskich pysznych owoców! Zamiast ciężkich babeczek z kremem proponuję zrobić takie jak te o pysznym pomarańczowym smaku, z dodatkiem kokosu, polane lukrem na bazie soku z mandarynek i przyozdobione owocami... pycha!  Polecam :)




Składniki na 12 muffinek:
2 jajka
90 ml oleju
sok i skórka z pomarańczy
10 dkg dżemu pomarańczowego
9 dkg kaszy manny
7 dkg cukru
4 dkg wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Jaja ubić z cukrem, dodać olej, dżem, sok i skórkę otartą z pomarańczy - wymieszać dokładnie. Następnie dodać składniki suche czyli kaszę mannę, wiórka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać rózgą i nakładać do foremek, napełniając je do około 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach przez 35 minut albo do suchego patyczka.


Lukier mandarynkowy:
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z mandarynki


Wymieszać do uzyskania lukru o konsystencji gęstej śmietany i polać przestudzone muffiny. Można udekorować owocami wg uznania.












 




Wow! Smak smakiem, ale jakie kolory - istne szaleństwo. Do tego mój ukochany kokos i więcej mi nic do szczęścia nie trzeba.







Komentarze