
Dzisiaj muffinkowa propozycja dla łakomczuchów takich jak ja, którzy nie mogą się już doczekać lata i mnogości polskich pysznych owoców! Zamiast ciężkich babeczek z kremem proponuję zrobić takie jak te o pysznym pomarańczowym smaku, z dodatkiem kokosu, polane lukrem na bazie soku z mandarynek i przyozdobione owocami... pycha! Polecam :)
Składniki na 12 muffinek:
2 jajka
90 ml oleju
sok i skórka z pomarańczy
10 dkg dżemu pomarańczowego
9 dkg kaszy manny
7 dkg cukru
4 dkg wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jaja ubić z cukrem, dodać olej, dżem, sok i skórkę otartą z pomarańczy - wymieszać dokładnie. Następnie dodać składniki suche czyli kaszę mannę, wiórka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać rózgą i nakładać do foremek, napełniając je do około 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach przez 35 minut albo do suchego patyczka.
Lukier mandarynkowy:
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z mandarynki
Wymieszać do uzyskania lukru o konsystencji gęstej śmietany i polać przestudzone muffiny. Można udekorować owocami wg uznania.

Komentarze