Przejdź do głównej zawartości

Makaron ryżowy z pesto z rukoli



Wciąż poszukuję alternatywy dla puree z ziemniaków jako dodatek do drugiego dania, próbując zainteresować moich domowników czymś nowym i ciekawym. Pomysł na pesto z rukoli podsunęła mi moja MDF, choć planowałam wykorzystać go jako dodatek do naszych śniadaniowych kanapek. Połączenie z makaronem sprawdziło się wspaniale, smakowało  bardzo delikatnie, aromatycznie i świeżo.






Składniki:
opakowanie rukoli ok. 10  dkg
6 dkg orzeszków pini
80 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki  parmezanu
sól, pieprz
pół opakowania makaronu ryżowego

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu z opakowania. Po ugotowaniu wymieszamy z powstałym pesto. 
Orzeszki piniowe podprażamy na suchej, gorącej patelni do zrumienienia. Rukolę myjemy dokładnie, osuszamy i miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami aż do momentu powstania jednolitej masy. Łączymy z makaronem i podajemy jako dodatek do obiadu lub jako delikatną przekąskę do chleba.









I właśnie o to chodziło! Bardzo się cieszę że mamy kolejną nowość w naszym śniadaniowym menu i przy okazji świetny pomysł na alternatywę do obiadu! Aż mi ślinka leci...

Komentarze

Foodmania pisze…
świetna propozycja!