
Składniki:
30 dkg mąki
25 dkg masła
20 dkg serka homogenizowanego
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii
6-7 świeżych jesiennych jabłek
cynamon i cukier puder do oprószenia jabłek
cukier puder do posypania wierzchu
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, masło pokroić w grubą kostkę i posiekać całość nożem. Następnie rozetrzeć ciasto rękoma do uzyskania konsystencji bułki tartej. Wtedy dodać serek homogenizowany i ziarenka wanilii (można też użyć cukru waniliowego -2 op). Wyrobić szybko gładkie ciasto, podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć połówki ściśle jedna obok drugiej na cieście. Oprószyć cukrem i cynamonem. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przyłożyć jabłka, dociskając brzegi tak aby skleić obie warstwy ciasta. Pieczemy około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem. Gotowe oprószyć pudrem, smacznego!

Komentarze