Przejdź do głównej zawartości

Tarta gruszkowa z kremem i migdałami



Bardzo gruszkowa, bardzo waniliowa i ogromnie smaczna :) W sam raz na okazje, kiedy to chodzi za nami coś słodkiego a w lodówce tylko kilka składników. Jak większość naszych przepisów banalna w przygotowaniu,  więc nawet laicy kulinarni mogą się wykazać.





Składniki:
6 niedużych gruszek
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta szafranu
15 dkg cukru
1 laska wanilii
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki masła
1 jajko
10 dkg obranych i posiekanych migdałów


Gruszki obieramy, przekrawamy na połówki (razem z ogonkami), usuwamy gniazda nasienne a miąższ skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku gotujemy 1,5 litra wody z dodatkiem szafranu, 10 dkg cukru i rozciętej wzdłuż laski wanilii. Do tego syropu wkładamy gruszki i gotujemy około 5 minut, po czym wyjmujemy, odsączamy i studzimy.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, a na nim układamy ciasto formując niewielki rant. Masło ubijamy z resztą cukru, nadal ubijając dodajemy jajko. Gotowy krem rozsmarowujemy na cieście, układamy na nim gruszki (wypukłą stroną do góry) i posypujemy migdałami.Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200 st. C.



















A w mojej lodowce 2 porcje ciasta francuskiego leżakują.. No to już wiecie co dziś po południu z niego wyczaruję :)








Komentarze