Przejdź do głównej zawartości

Brownie z malinami





"I takie ciasta mógłbym jeść codziennie"- zachwalał bez końca mój syn. Dla takich miłośników czekolady jak  on to wyjątkowa gratka. Pochłonął je właściwie sam dozując sobie przyjemność na dwa etapy.








Składniki:
2,5 tabliczki  gorzkiej czekolady
10 dkg masła
3 duże jajka
17 dkg drobnego cukru do wypieków
8 dkg zmielonych migdałów
3 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
25 dkg malin - świeżych /
 lub mrożonych (bez wcześniejszego rozmrażania)



W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.

W naczyniu lekko roztrzepać jajka z cukrem, dodać przestudzony sos czekoladowy i wszystko wymieszać rózgą kuchenną. Dodać zmielone migdały, przesianą mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii. Wymieszać do połączenia.

Formę i wymiarach 28 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę brownie, wyrównać. W ciasto delikatnie powkładać maliny, lekko zanurzając je w masie.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Ciasto po wyjęciu z piekarnika jeszcze mocniej zastygnie.













A ja się tam Twojemu synowi w ogóle nie dziwię! 
Też zjadłabym chętnie takie ciacho do kawy!

Komentarze

wedelka pisze…
Pyszności :) Też się nie dziwię Twojemu synkowi :)