Przejdź do głównej zawartości

Gruszka na rukoli




Kolejna szybka sałatka, która na stałe weszła do naszego śniadaniowego menu w pracy. Jest prosta, zdrowa i bardzo nam zasmakowała. Polecamy oczywiście nie tylko na śniadanie. Doskonale nadaje się na poczęstunek dla przyjaciół na popołudniowym spotkaniu :)





Składniki na sałatkę:
1 op rukoli
1 op sera pleśniowego typu srebrzysty (użyłam 100g takiego sera w plastrach)
2-3 gruszki
100 g orzechów włoskich



Sos miodowy:
8-10 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
3 łyżki octu winnego
szczypta soli morskiej i  świeżo zmielony pieprz



Sałatę myjemy i osuszamy. Układamy na miseczce. Gruszkę wg uznania obieramy ze skórki lub nie, kroimy na ćwiartki a potem na plasterki. Wykładamy na rukolę. Teraz ser pleśniowy -  kruszymy palcami lub kroimy w kosteczkę. Na koniec siekamy grubo orzechy. Składniki sosu mieszamy dokładnie i polewamy sałatę tuż przed podaniem. Smacznego!


















Prosta, zdrowa a do tego pyszna! Poszerzasz zakres moich akceptacji jeśli chodzi o sałatki z owocami :) Brawo MDF !







Komentarze