Przejdź do głównej zawartości

Makaroniki



Nie znam większych miłośników makaroników niż MDF i jej rodzona siostra. To chyba ich ulubiona słodycz więc to właśnie wykonanie jest specjalnie dla nich. Już kiedyś zostały obdarowane makaronikami z kremem orzechowym a tym razem zasmakują biała czekoladą. To dla was dziewczyny!






Składniki:
10 dkg białek (z około 3 jajek)
11 dkg zmielonych płatków  migdałowych
20 dkg cukru pudru
5 dkg drobnego cukru do wypieków
nasionka z 1 laski wanilii



Białka jakie używamy do makaroników muszą być starsze - najlepiej 36 godzinne, trzymane w temperaturze pokojowej.

Migdały i cukier puder przesiać, wymieszać z wanilią.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo drobny cukier, łyżka po łyżce. Piana musi być bardzo sztywna. Dodać przesiane migdały z cukrem pudrem, wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników.

Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą nasadką (około 1 cm). Masę makaronikową przełożyć do rękawa. Blachę wyłożyć matą teflonową lub niewoskowanym papierem do pieczenia. Wyciskać prostopadle do blachy nieduże makaroniki, o średnicy około 2,5 - 3 cm, pozostawiając między nimi spore odstępy. Po zapełnieniu całej blaszki, odstawić ją na 30 minut do 1 godziny, by makaroniki się wysuszyły. Dobrze wysuszone nie będą się kleiły przy dotyku, a na ich powierzchni utworzy się skorupka.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 150ºC przez 8 - 10 minut. Większe makaroniki należy piec dłużej. Poczekać do lekkiego przestudzenia, przenieść na kratkę.




Masa:
1 tabliczka białej czekolady
1/2 szklanki śmietany kremówki


Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, prawie do wrzenia . Odstawiamy z palnika i dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę. Mieszamy do pełnego roztopienia się czekolady. Studzimy i wkładamy do lodówki  na minimum 12 godzin. Tak przygotowaną masą przekładamy makaroniki. Najlepiej smakują kolejnego dnia po przełożeniu. Smacznego :)















Nawet nie wiesz jaką przyjemność mi sprawiłaś tymi makaronikami. Są przepyszne i przepiękne!!!!


Komentarze

Unknown pisze…
Pięknie wyglądają. :)
https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/14/zapiekanka-z-cielecina-pod-beszamelem/