Przejdź do głównej zawartości

Tarta z jabłkami









Ciasta z jabłkami tak polskie, tak popularne, tak często wypiekane i takie różnorodne. A moja rodzina pochłania je w każdej ilości i formie. Przerabialiśmy bardzo długo kruchą zwykłą Szarlotkę, potem mieliśmy fazę na roladę biszkoptową z jabłkami, nie ma jej jeszcze na blogu ale może się kiedyś doczeka... Kolejnym hitem była Szarlotka na serku homogenizowanym, a ostatnio piekłam wielokrotnie Szarlotkę krucho-drożdżową z cytrynowym lukrem, za który moje dzieci dałyby się pokroić ;) Przyszła pora na zmianę i już wiem, że długo się od tego przepisu nie uwolnię... Niby zwykła tarta, ale mocy dodaje jej syrop cynamonowy który tak pięknie nabłyszcza plasterki jabłek po upieczeniu.. i co ważne jest słodziutki więc znowu jest czym kusić dzieciaki.






Składniki na kruchy spód:
15 dkg mąki
8 dkg masła
4 łyżki cukru
1 małe jajko
szczypta soli
ew. łyżka wody


Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Pokroić masło, posiekać je nożem z mąką, a potem rozdrobnić palcami do uzyskania konsystencji bułki tartej. Następnie wbić jajko i ewentualnie wlać łyżkę wody szybko zagnieść. Uformować kulę. Rozłożyć dwa arkusze papieru do pieczenia, jeden z nich podsypać mąką, wyłożyć ciasto, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować pomiędzy nimi ciasto na placek większy niż foremka (okrągła 24 cm lub tak jak u mnie prostokątna 35x11cm). Przełożyć do blaszki, dokleić palcami. Włożyć blaszkę z ciastem do zamrażarki na 1/2 godziny.  Następnie podpiec około 15 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180 stopni. Można obciążyć ciasto kulkami ceramicznymi albo grochem na czas pieczenia. Wtedy boki ciasta się nam nie skurczą.




Nadzienie 

1 kg jabłek
40 ml soku z cytryny
60 g masła
1 łyżka miodu

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Mniej więcej połowę pokroić w cieniutkie plasterki i skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Resztę jabłek pokroić w grube plastry i przesmażyć lekko na maśle -  na patelni z dodatkiem miodu i cytryny.


Na podpieczony spód wykładamy ciepłe jabłka, na to na wierzchu układamy ściśle plasterki świeżych jabłek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 20-30 minut nadal w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową. Zapobiegnie to nadmiernemu wysuszeniu jabłek w plasterkach.

Gotowe ciasto polewamy syropem przygotowanym z:
30 ml wody
60 g cukru
cynamon
Składniki podgrzewamy na delikatnym ogniu, a następnie gotujemy przez jakieś 5 minut do zgęstnienia.



















Wprost nie mogę się napatrzeć na przecudnej urody zdjęcia :) Zjadłoby się taka tartę...



Komentarze

Unknown pisze…
Bardzo fajny ten deser. :)
https://jaglusia.wordpress.com/