
Składniki na zupę:
4 spore pietruszki
1-2 jabłka
300 ml bulionu (może być niedzielny rosół :)
sok z połowy cytryny
oliwa do pieczenia
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
Pietruszkę i jabłka obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystko skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na około 45 -60 minut. W międzyczasie przygotowujemy bulion, może być warzywny. Upieczoną pietruszkę i jabłka blendujemy z bulionem, doprawiamy do smaku przyprawami oraz sokiem z cytryny i gotowe :)
Pesto:
pęczek natki pietruszki, bez łodyg
ok. 1/2 szkl nasion słonecznika
ok. 150 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksować razem. Doprawić solą i pieprzem.
Do podania kremu możemy przygotować chipsy z ostrego salami, którego plasterki smażymy na patelni. My dodatkowo chrupaliśmy grissini oraz tarty parmezan do smaku :)

Komentarze