Przejdź do głównej zawartości

Cynamonowe bułeczki z pomarańczowym lukrem i orzechami






Takich dobrych drożdżówek dawno nie jedliśmy. Zwłaszcza, że nikt się ich nie spodziewał i zostały zrobione bardzo spontanicznie w trakcie przygotowywania obiadu. A jak miło było je sobie przekąsić po południu do kawki. Polecam wam także cynamonki w wariacji z orzechami i miodem. Pychaaa!



Składniki na ciasto:
55 dkg mąki pszennej
35 g drożdży świeżych
6 dkg cukru
250 ml mleka
9 dkg masła
1 jajko
3 żółtka

Najpierw przygotowujemy rozczyn, pokruszone drożdże wkładamy do miseczki, dosypujemy 2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki. Pół szklanki mleka podgrzewamy lekko i wlewamy do miseczki z drożdżami. Mieszamy dokładnie, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Resztę mąki przesiewamy do misy, dodajemy cukier, mleko, jajko i żółtka oraz gotowy wyrośnięty rozczyn i wszystko razem zagniatamy. Po kilku minutach dodajemy rozpuszczone (wystygnięte) masło i zagniatamy ponownie około 10-15 minut. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.


Nadzienie:
15 g cynamonu
2 łyżki cukru waniliowego
15 dkg cukru brązowego
skórka starta z 1 wyszorowanej pomarańczy
8 dkg rozpuszczonego masła
+
1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek


Po tym czasie  ciasto przekładamy  na stolnicę, ugniatamy aby pozbyć się powietrza i dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 30x30cm. Następnie smarujemy całe rozpuszczonym masłem (grubo) i posypujemy mieszanką cynamonu i cukru. Zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na plasterki o grubości około 2 cm.
Są dwie szkoły pieczenia bułeczek. Jeśli mają być równe i okrągłe układamy je zachowując kilkucentymetrowe odstępy na dużej blaszce (np. tej z piekarnika). Jeśli wolimy żeby były bardziej zwarte w środku układamy je ciaśniej jedna przy drugiej w blaszkach na ciasta. Dalej postępujemy tak samo niezależnie od wybranego sposobu, czyli odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. 


Lukier pomarańczowy
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
cukier puder

Posypka orzechowa:
łyżka masła
1 łyżka miodu
10 dkg orzechów włoskich


Gotowe drożdżówki polewamy lukrem, można też po prostu posypać cukrem pudrem albo można przygotować prażone w miodzie orzeszki. W tym celu orzechy siekamy nożem a potem smażymy przez chwilę na patelni razem z masłem i miodem.





















Przepyszne to mało powiedziane :) 
Ich aromat tak mnie skusił, że już w drodze powrotnej do domu nie było po nich śladu ...

Komentarze