Przejdź do głównej zawartości

Zupa z ciecierzycy z borowikami i kaszą jęczmienną





Zima powoli dobiega końca, więc na pożegnanie dla wszystkich zmarzluchów takich jak ja, mocno rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa z rewelacyjnym połączeniem smaków. Aż szkoda będzie mi tak długo czekać na jej powtórkę....






Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 puszki ciecierzycy 
ok. 400 g krojonych pomidorów z puszki  
0,5 l bulionu warzywnego
8 łyżek kaszy jęczmiennej
25 dkg borowików świeżych lub mrożonych
pół łyżeczki rozmarynu
oliwa z oliwek
pieprz i sól


W rondelku podsmażamy 1  cebulę pokrojoną w kostkę aż się zezłoci. Pod sam koniec dodajemy przetarte 2 ząbki czosnku  i dokładamy ciecierzycę. Chwilkę razem dusimy. Następnie dodajemy pomidory i wszystko razem zalewamy bulionem. Gotujemy razem ok 15 minut i blendujemy na jednorodny krem. Z powrotem stawiamy na ogień i wsypujemy kaszę jęczmienną, która  w zupie będzie się gotować do miękkości.

Na osobnej patelni podsmażamy na oliwie 1 cebulkę pokrojoną w piórka oraz pokrojony na plasterki ząbek czosnku. Dodajemy pokrojone borowiki, rozmaryn  i wszystko razem dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem i sola do smaku. Gotowe grzybki możemy dodać do samej zupy, lub umieścić obok na talerzyku :)












Apetyczna i bardzo sycąca zupka, a kolor niezmiernie zachęcający :) Pycha!!!

Komentarze