
Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 puszki ciecierzycy
ok. 400 g krojonych pomidorów z puszki
0,5 l bulionu warzywnego
0,5 l bulionu warzywnego
8 łyżek kaszy jęczmiennej
25 dkg borowików świeżych lub mrożonych
pół łyżeczki rozmarynu
oliwa z oliwek
pieprz i sól
W rondelku podsmażamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę aż się zezłoci. Pod sam koniec dodajemy przetarte 2 ząbki czosnku i dokładamy ciecierzycę. Chwilkę razem dusimy. Następnie dodajemy pomidory i wszystko razem zalewamy bulionem. Gotujemy razem ok 15 minut i blendujemy na jednorodny krem. Z powrotem stawiamy na ogień i wsypujemy kaszę jęczmienną, która w zupie będzie się gotować do miękkości.
Na osobnej patelni podsmażamy na oliwie 1 cebulkę pokrojoną w piórka oraz pokrojony na plasterki ząbek czosnku. Dodajemy pokrojone borowiki, rozmaryn i wszystko razem dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem i sola do smaku. Gotowe grzybki możemy dodać do samej zupy, lub umieścić obok na talerzyku :)
Komentarze