Przyznam, że dość zachowawczo podchodziłam do zrobienia mazurka o tak mocnym śliwkowym wypełnieniu, a okazał się prawdziwym hitem zeszłorocznej Wielkanocy. Nie mogłam się wręcz oderwać od niego, a to czego bałam się najbardziej okazało się wyborne. Czy śliwki w rumie spełnią Wasze oczekiwania, sprawdźcie sami :)
Składniki na spód:
16 dkg mąki pszennej
2 dkg mąki ziemniaczanej
2 żółtka
15 dkg masła
7 dkg cukru
12 dkg orzechów włoskich, zmielonych
2 dkg mąki ziemniaczanej
2 żółtka
15 dkg masła
7 dkg cukru
12 dkg orzechów włoskich, zmielonych
Składniki na masę:
30 dkg suszonych śliwek
160 ml rumu
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka wody + 4 łyżki
160 ml rumu
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka wody + 4 łyżki
Składniki na truflę czekoladową:
20 dkg gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
30 dkg mleczka skondensowanego słodzonego
6 dkg śmietanki kremówki 30 lub 36 %
2 łyżki cukru pudru
30 dkg mleczka skondensowanego słodzonego
6 dkg śmietanki kremówki 30 lub 36 %
Dodatkowo:
10 szt suszonych moreli
10 dkg orzechów włoskich
W misce umieścić wszystkie składniki ciasta. Siekać je nożem, a
następnie krótko formować palcami „kruszonkę”, do połączenia się
składników, po czym uformować gładką kulę ciasta. Rozwałkować je na
prostokąt wielkości formy i wylepić natłuszczoną i wysypaną bułką formę. Ciasto nakłuć widelcem i piec
ok. 25-30 minut w 180 stopniach, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić.
Śliwki posiekać, umieścić w rondelku i zalać 5 łyżkami rumu wymieszanymi
z 2 łyżkami wody. Odstawić na kilka godzin lub najlepiej na noc.
Następnie dodać wodę, wymieszać i zagotować. Całość gotować na
niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez kilkanaście minut –
aż śliwki się rozpadną, a masa zgęstnieje. Wmieszać pozostały rum,
cukier puder i chwilkę jeszcze podgrzewać. Zostawić do wystudzenia.
Aby przygotować truflę w rondelku umieszczamy mleko skondensowane, cukier puder i śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wyłączyć palnik i dodać połamaną na
kawałki czekoladę. Całość mieszać, aż czekolada się rozpuści i utworzy
się gładki krem.
Na wystudzony spód wykładamy równomiernie masę śliwkowo-rumową. Posypujemy pokrojonymi morelami i orzechami a następnie polewamy warstwą czekoladowej trufli. Mazurek odstawić w suche i
chłodne miejsce do stężenia polewy.
To będzie hit także i tej Wielkanocy, MDF :) Już mi się marzy...
Komentarze