Przejdź do głównej zawartości

Tarta czekoladowa





Niezwykle prosta i bardzo czekoladowa tarta, której smak wzbogaciły kokosowe pralinki. Połączenie doskonałe:)  Wielbiciele czekolady będą w siódmym niebie i jestem przekonana,że zajmie wysoką pozycję wśród waszych ulubionych deserów.







Składniki na spód:
16 dkg ciasteczek typu Oreo
16 dkg kruchych ciastek kakaowych
7 dkg roztopionej gorzkiej czekolady
3 dkg roztopionego masła
+ masło do posmarowania formy

Krem czekoladowy:
1/4 szklanki kakao 
1/4 szklanki cukru 
200 ml śmietany kremówki 30% 
10 dkg masła 
20 dkg gorzkiej czekolady


Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 26 cm, najlepiej taką z wyjmowanym dnem. Posmarować ją masłem. Ciastka włożyć do malaksera, dodać roztopioną czekoladę i masło i dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć spód i boki formy, uklepać i mocno docisnąć.
W rondelku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać pokrojone masło i zagotować co chwilę mieszając. Po zagotowaniu przelać do czystej miski i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Masę czekoladową wylać na spód i wstawić do lodówki. 
Do ozdoby przygotowałam czekoladowe kulki rafaello , które wspaniale komponowały się ze smakiem czekolady.














Wiem, że masz w domu prawdziwego wielbiciela czekolady, dlatego dla mnie już nie zostało... Ale nic to, bo wiem że w niedługim czasie - especially for me - zrobisz ją ponownie :)

Komentarze

Janek pisze…
PRZE-PY-SZNA! Bardzo dziękuję za słodki poczęstunek! :)
2Laskiwanilii pisze…
Cała przyjemność po Lasek stronie:)