Przejdź do głównej zawartości

Babka cynamonowo-czekoladowa




Puszysta, aromatyczna, piękna a przede wszystkim przepyszna babka czekoladowo- cynamonowa. W sam raz do zrobienia na nadchodzące Święta. Wygląda tak uroczo, że było szkoda ją rozkroić :)





Składniki:
100 ml letniej wody
1/6 szklanki drobnego cukru
5 g suszonych drożdży
2 żółtka w temperaturze pokojowej
1 jajko w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki 
1/4 łyżeczki soli
10 dkg masła

Do miski wlewamy letnia wodę ze sporą szczypta cukru, wsypujemy drożdże i odstawiamy na 5-6 minut do spienienia. Następnie do dużej miski dodajemy pozostały cukier, jajka, żółtka, ekstrakt waniliowy oraz lekko spienione drożdże. Całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Stopniowo wsypujemy 1 szklankę mąki oraz sól. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po kawałku masła na przemian z resztą mąki, nie przestając miksować. Ciasto powinno być miękkie. Wyjmujemy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut do podwojenia objętości. Natłuścić i oprószyć mąką formę na babkę o średnicy 16 cm. 


Nadzienie:
1/4 szklanki drobnego brązowego cukru
15 g ciemnego kakao
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
4 dkg miękkiego masła
5 dkg drobno posiekanej czekolady
Aby zrobić nadzienie, łączymy wszystkie składniki w misce.
Gotowe ciasto uderzamy pięścią, pozbywając się powietrza a następnie rozwałkowujemy na oprószonym blacie, na prostokąt  wymiarach 25x40 cm. Rozsypujemy na nim nadzienie pozostawiając 2,5 cm odstęp od brzegu. Zwijamy ciasno prostokąt wzdłuż dłuższego boku (jak roladę) aby powstał wałek. Układamy w formie, ściśle łącząc końce. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 40 minut, do czasu aż ciasto wyrośnie do brzegów formy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C i pieczemy ok. 35 minut. Jeżeli babka zbyt szybko się zrumieni  można nakryć ją folia aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, po czym wyjmujemy z foremki.



Lukier: 
14 dkg  przesianego cukru pudru
15 g masła
Aby przygotować lukier, wkładamy cukier puder, masło i 3/4 łyżki wody do niewielkiej miski  i podgrzewamy na parze aż lukier będzie gładki i lśniący. Polewamy nim babkę za pomocą szprycy tworząc dekorację.
















Rzeczywiście MDF tak pięknie wygląda że żal kroić... 
Absolutnie godna polecenia :)








Komentarze