
Składniki na kruche ciasto:
16 dkg mąki
5 dkg cukru
9 dkg masła
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany 18%
2 łyżeczki śmietany 18%
szczypta soli
Przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, masło pokroić w kostkę, posiekać nożem, a następnie dodać żółtko i śmietanę i rękoma (lub mikserem - końcówką typu hak) zagnieść szybko gładkie ciasto. Z podanych ilości wyjedzie nam jeden większy mazurek np. o średnicy 24 cm lub tak jak u mnie dwa mniejsze o średnicy około 18 cm. Gotowe ciasto należy rozwałkować na placek - 2 cm większy od wielkości posiadanej formy, tak aby na brzegu uformować rant.
Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki na około 1 godzinę lub do zamrażarki na 20 minut. Następnie ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika -180 stopni. Pieczemy około 20-30 minut do uzyskania złotego koloru. Można je obciążyć kulkami ceramicznymi lub grochem na pierwsze 15 minut pieczenia, wtedy brzeg będzie wyższy.
Wszystkie składniki umieszczamy w szerokim rondlu o grubym dnie - koniecznie w takim który nie przypala! Cały czas mieszając, gotujemy masę około 30 minut aż nabierze karmelowego koloru i konsystencji gęstej śmietany
Wszystkie bakalie siekamy grubo, a następnie mieszamy z przestudzonym kajmakiem i wykładamy na upieczony wcześniej spód. Dekorujemy według uznania i zdolności :)
Kajmak:
250 ml śmietanki 30%
3 płaskie łyżki masła
3 płaskie łyżki miodu
1/4 szkl. brązowego cukru
Bakalie:
10 dkg suszonych moreli + garść do dekoracji
10 dkg suszonych fig
5 dkg orzechów włoskich
5 dkg suszonych śliwek
5 dkg orzechów pecan + garść do dekoracji
1/3 szkl skórki pomarańczowej
Wszystkie bakalie siekamy grubo, a następnie mieszamy z przestudzonym kajmakiem i wykładamy na upieczony wcześniej spód. Dekorujemy według uznania i zdolności :)

Zafundowałaś prawdziwą wiosnę na wielkanocnym stole MDF :) Bardzo dziękuję Ci za osobistego mazurka, jest przepiękny! A wszystkim naszym czytelnikom życzymy Wesołych Świąt!
Komentarze