Przejdź do głównej zawartości

Najeżony bakaliami mazurek wiekanocny



Kochani, święta już właściwie nadeszły, dziś więc propozycja dla zapracowanych. Pyszny i nie wymagający dużych nakładów pracy mazurek najeżony wręcz bakaliami. Suszone owoce i orzechy zatopione w domowej roboty kajmaku. Nie może się nie udać :) Polecam serdecznie i życzę wszystkim WESOŁEGO ALLELUJA!


Składniki na kruche ciasto:
16 dkg mąki
5 dkg cukru
9 dkg masła
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany 18%
szczypta soli

Przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, masło pokroić w kostkę, posiekać nożem, a następnie dodać żółtko i śmietanę i rękoma (lub mikserem - końcówką typu hak) zagnieść szybko gładkie ciasto. Z podanych ilości wyjedzie nam jeden większy mazurek np. o średnicy 24 cm lub tak jak u mnie dwa mniejsze o średnicy około 18 cm. Gotowe ciasto należy rozwałkować na placek - 2 cm większy od wielkości posiadanej formy, tak aby na brzegu uformować rant.
Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki na około 1 godzinę lub do zamrażarki na 20 minut. Następnie ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika -180 stopni. Pieczemy około 20-30 minut do uzyskania złotego koloru. Można je obciążyć kulkami ceramicznymi  lub grochem na pierwsze 15 minut pieczenia, wtedy brzeg będzie wyższy. 



Kajmak:
250 ml śmietanki 30%
3 płaskie łyżki masła
3 płaskie łyżki miodu
1/4 szkl. brązowego cukru


Wszystkie składniki umieszczamy w szerokim rondlu o grubym dnie - koniecznie w takim który nie przypala! Cały czas mieszając, gotujemy masę około 30 minut aż nabierze karmelowego koloru i konsystencji gęstej śmietany




Bakalie:
10 dkg suszonych moreli + garść do dekoracji
10 dkg suszonych fig
5 dkg orzechów włoskich
5 dkg suszonych śliwek
5 dkg orzechów pecan + garść do dekoracji
1/3 szkl skórki pomarańczowej


Wszystkie bakalie siekamy grubo, a następnie mieszamy z przestudzonym kajmakiem i wykładamy na upieczony wcześniej spód. Dekorujemy według uznania i zdolności :)

















Zafundowałaś prawdziwą wiosnę na wielkanocnym stole MDF :) Bardzo dziękuję Ci za osobistego mazurka, jest przepiękny! A wszystkim naszym czytelnikom życzymy Wesołych Świąt!









Komentarze