
Składniki na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki zmielonych migdałów
1 jajko + 4 żółtka
1/2 szklanki cukru
12 dkg masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dkg rabarbaru
garść malin
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy wanilię oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Mieszamy powoli szpatułką. Na końcu dodajemy roztopione i przestudzone masło i także mieszamy delikatnie szpatułką.
Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20x30cm) wyrównujemy i wykładamy pokrojony drobno rabarbar (umyty i osuszony ale nie trzeba go obierać) oraz maliny.
Kruszonka migdałowa:
15 dkg zmielonych migdałów
10 dkg mąki krupczatki
7 dkg cukru
10 dkg masła, roztopionego
Migdały, mąkę i cukier wymieszać w miseczce. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. W razie konieczności można dodać więcej migdałów i / lub mąki.
Kruszonką posypać owoce. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 175 stopni.

Wpisuję go więc w stały repertuar wiosennych ciast z rabarbarem :) Wyśmienite MDF!
Komentarze